V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů. Trh s nimi v Brně překonal očekávání. V Ostravě stoupají ceny starších bytů

Prodeje nových bytů letos v Praze výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1 520 nových bytů. V Brně se během letošního prvního kvartálu prodalo nejvíce bytů od začátku války na Ukrajině, zatímco v Ostravě vzrostly ceny starších bytů meziročně o 13 procent.

 

„Prodeje nových bytů v Praze na začátku roku výrazně oživily. Růst na trojnásobek způsobila hlavně historicky nízká srovnávací základna z loňského roku, nicméně se promítly také první pozitivní signály,“ informoval redakci portálu Finanční a ekonomické informace (FAEI.cz) Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol.

Ceny nových bytů se podle analýzy společnosti po předchozí stagnaci na konci loňského roku letos vrátily k mírnému růstu. Metr čtvereční nového bytu nabízeného v cenících developerů nyní vyjde na 149 670 korun. To je ve srovnání s koncem loňského roku o 1 770 korun více. Ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku zaplatí kupující za metr čtvereční o 1 720 korun více.

Kupujícím nových nemovitostí v Praze podle Korce nahrává také poměrně dobrý výběr. V cenících developerů je totiž více bytů, než kolik se jich skutečně prodá. Nabídka tak stále převyšuje poptávku. Zájemci si aktuálně mohou vybírat ze 4 560 dostupných bytů, což je jen o 190 bytů méně než na konci roku 2023.

Více čtěte zde:

https://faei.cz/v-praze-vyrazne-rostou-prodeje-novych-bytu-trh-s-nimi-v-brne-prekonal-ocekavani-v-ostrave-stoupaji-ceny-starsich-bytu/