Prodeje nových bytů v Praze na začátku roku rostly, koronavirus však trh zmrazil

Pražský rezidenční trh zahájil letošní rok ve znamení růstu, silné byly hlavně první dva měsíce. Developeři od ledna do konce března prodali celkem 1354 nových bytů, což představuje meziroční nárůst o 21 procent. Vyplývá to z podrobných analýz společnosti EKOSPOL, která monitoruje trh s novými byty v Praze už více než 13 let. V následujících měsících se ale kvůli omezením způsobeným opatřeními proti šíření koronavirové nákazy očekává výrazný propad celého trhu.

Leden a únor navázaly na poslední čtvrtletí loňského roku, které bylo z hlediska prodejů nových bytů nejlepším kvartálem loňského roku. Slibně nastartovaný trh však dostal zásadní ránu v březnu, kdy vláda začala bojovat s koronavirovou pandemií. Přísná omezení paralyzovala celou společnost a výrazně omezila i prodeje nemovitostí. Firmy zavřely svá klientská centra a dočasně zrušily setkávání s klienty. Také podpis nových smluv byl velmi komplikovaný, znemožněno bylo i předvádění vzorových bytů. To všechno vedlo k faktickému zamrznutí trhu.

Protipandemická opatření budou ovlivňovat realitní trh i v následujících měsících. Náhlé a nečekané uzavření většiny obchodů a provozoven připravilo o příjmy statisíce firem, živnostníků a domácností. Přetrvávající omezení a jen velmi pomalé uvolňování podmínek způsobí krachy tisíců firem a hromadné propouštění. O práci přijdou stovky tisíc lidí.

Proti rychlému oživení prodeje bytů působí i další následky současné situace. Zákaz cestování připravil jen Prahu o stovky tisíc turistů, z nichž mnozí využívali bytů nabízených v rámci platformy Airbnb. Ta nyní nefunguje a o příjem tak přišlo mnoho investorů, kteří dali přednost rychlým penězům před jistotou solidního dlouhodobého nájemníka. Prodeje nemovitostí nepodpoří ani banky, které kvůli povinnosti umožnit odklad splátek lidem, kteří kvůli koronaviru přišli o příjmy, výrazně omezily poskytování nových úvěrů. Hypoteční trh v minulých týdnech propadl o desítky procent. Myslím proto, že nás čeká ještě několik hodně těžkých měsíců.

Ceníky pražských developerů zůstávají prořídlé. Zájemci o byt si mohli na konci března vybírat jen z 3395 dostupných nových bytů. Stále přetrvává zásadní problém českého stavebnictví, tedy zablokovaný proces povolování nových staveb. Stejně tak se zatím nevyřešil ani nedostatek stavebních pozemků kvůli zastaralému územnímu plánu. Developeři mají připravené stovky projektů s desítkami tisíc bytů, ale kvůli zdlouhavé administrativě je nedokážou dostatečně rychle dávat na trh. Kvůli tomu už několik let nabídka ani zdaleka nestačí pokrýt poptávku.

Na lepší nabídku podle něj můžeme minimálně letos zapomenout. Nový stavební zákon stále čeká ve sněmovně. Jen ten dokáže vyřešit marasmus, do kterého české stavebnictví spadlo. Už tak tristní stav navíc nyní ještě zhoršila koronavirová omezení, kvůli nimž stavební úřady fungují jen na půl plynu. Počet vyřešených žádostí o stavební povolení výrazně propadl, což se projeví i na bytovém trhu. Otázkou také zůstává, jak dlouho současná omezení budou ještě platit a jak hluboko se celá ekonomika propadne. Jedno je ale jisté už teď. Žádný růžový rok nás zcela jistě nečeká.


Podívejte se na aktuální nabídku

nových bytů od EKOSPOLU