Zájem o hypotéky zásadně propadl, kvůli zdražení a přísnějším podmínkám na ně nemá ani střední třída.

 

Se sny o vlastním bydlení se musí rozloučit stále vice lidí. Jasně to vyplývá z vývoje hypotečního trhu, který letos zásadně propadl. Zájem o hypoteční financování klesá s tím, jak hypotéky zdražují. Podle aktuálních dat Hypomonitoru České bankovní asociace (ČBA) vzrostla úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování v srpnu na 5,8 procenta z červencových 5,4 procenta. Hypotéky tak nepřetržitě zdražují už rok a půl. Ještě loni v srpnu přitom byla úroková sazba podle ČBA Hypomonitoru 2,3 procenta. Nabídkové sazby se podle ČBA pohybují v rozmezí šesti až sedmi procent v závislosti na konkrétních parametrech hypotéky.

Zásadní zdražení spolu s přísnějšími podmínkami pro poskytování hypoték platné od letošního jara vede k výraznému propadu zájmu klientů. Celkový objem poskytnutých hypoték v srpnu meziročně propadl o výrazných 78 procent. Ve srovnání se srpnem 2020 jde o 60procentní pokles. Za celý letošní rok propadla aktivita na hypotečním trhu o více než polovinu.

Více čtěte zde: 

https://www.hypoindex.cz/kratke-zpravy/zajem-o-hypoteky-zasadne-propadl-kvuli-zdrazeni-a-prisnejsim-podminkam-na-ne-nema-ani-stredni-trida/