Lhát při přijímacím řízení se nevyplácí, přesto to zájemci o novou práci stále zkouší

Lepší vzdělání, delší praxe, bohatší zkušenosti. To jsou nejčastější oblasti, v nichž zájemci o novou práci při přijímacím řízení klamou. Snaží se udělat lepším, místo toho ale svou šanci na získání vysněného postu zcela ztratí. Zkušení personalisté totiž lež velmi snadno odhalí a takového zájemce ihned vyřadí. Ne nadarmo se říká, že lež má krátké nohy. Platí to i při hledání nové práce.

„Lidé mají obecně tendenci dělat se lepšími, než ve skutečnosti jsou. Setkáváme se s tím pravidelně i při pročítání životopisů zájemců o některou z vypsaných pozic. Nejčastěji uchazeči klamou v dosaženém vzdělání a dosavadní praxi. Někdy jsou tyto lži velmi průhledné a odhalíme je v podstatě obratem. Jiné nesrovnalosti pak vyplují na povrch při osobním pohovoru. Často se totiž stává, že uchazeč o konkrétní pozici "plave" v odborných věcech, o nichž přitom tvrdil, že jim rozumí,“ říká zástupce ředitele personálního sektoru developerské společnosti Ekospol Dan Kazda a dodává, že na nadhodnocené zkušenosti se někdy přijde až během zaměstnání, kdy nový zaměstnanec není schopný samostatně vykonávat odbornou náplň své práce. „V takovém případě jde ale hlavně o selhání personalisty, že lež zájemce o práci neodhalil včas,“ dodává personalista Kazda.

Personalisté přitom mají v současné době mnoho možností, jak lež při přijímacím řízení odhalit. „Uchazeče před pozváním k osobnímu pohovoru důkladně prověřujeme. Samozřejmostí je kontrola sociálních sítí včetně těch profesních, po dohodě s uchazečem zjišťujeme také reference z předchozích zaměstnání uvedených v životopisu. Zkušenosti nižší než uváděné pak odhalí odborné testy či praktické úkoly, které mnoho firem uchazečům ukládá,“ poznamenává personalista Kazda a varuje, že jakákoliv odhalená lež zájemce o zaměstnání jednou pro vždy diskvalifikuje. „Lepší je přiznat nižší kvalifikaci rovnou, než být odhalen při lži. Pokud je uchazeč opravdu dobrý a máme o něj zájem, nabídneme mu jinou pro něj vhodnější pozici. Lepší zkušenosti pak může získat u nás, což ho přiblíží jeho původně vybrané pozici,“ doplňuje personalista Kazda.

Jeden z nejúspěšnějších pražských developerů Ekospol aktuálně hledá vhodné kandidáty hlavně na pozice finanční ředitel, technický dozor velké bytové výstavby a hlavní inženýr projektu. „Zájem máme hlavně o zkušené odborníky s ekonomickým, stavebním či architektonickým vysokoškolským vzděláním. Některé z vypsaných pozic jsou vhodné i pro absolventy, kteří u nás pod vedením zkušených kolegů mohou nastartovat svou úspěšnou kariéru. Určitě jim v tom pomůže náš propracovaný školicí systém, který jim usnadní první pracovní kroky,“ vyjmenovává personalista Kazda. Seznam aktuálně poptávaných pozic najdou zájemci na webových stránkách společnosti https://www.ekospol.cz/nabidka-zamestnani/aktualni-nabizene-pozice/.

Developerská společnost Ekospol za jednatřicet let na trhu dokončila 58 velkých rezidenčních projektů, v nichž nalezlo nový domov více než deset tisíc lidí. Zdaleka to ale není vše, čím se zapíše do historie Prahy. Ekospol totiž vlastní půl milionu metrů čtverečních pozemků k okamžité zástavbě, na nichž plánuje výstavbu sedm tisíc bytů v celkové hodnotě 40 miliard korun. Uvítá proto ambiciózní jedince s vlastními nápady a neotřelými vizemi, kteří se na této proměně hlavního města chtějí podílet.

„Naši zaměstnanci mají možnost výrazně ovlivnit podobu Prahy na mnoho desetiletí. Takovou příležitost mnoho jiných firem nabídnout nemůže. Jedním z největších projektů je chystaná transformace, nyní zanedbaného bronwfieldu na Zličíně nedaleko metra B, v novou moderní městskou čtvrť s dvěma a půl tisíci byty a občanskou vybaveností. V nejbližší době také zahájíme stavbu velkého projektu Ekocity Hostivař, kde na místě brownfieldu postavíme přes 800 cenově dostupných bytů a ateliérů i mateřskou školu. Podílet se na takových proměnách celých lokalit je ambicí mnoha stavařů, ale splnit jim ji dokážou jen ti největší developeři s dlouholetou tradicí,“ podotýká generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec s tím, že nejschopnější lidé, kteří svou odbornost prokazují i nadstandardními pracovními výkony, snadno a rychle v Ekospolu dosáhnou na manažerské posty s milionovou roční mzdou.


Podívejte se na aktuální nabídku

volných pozic v EKOSPOLU nebo v ZOO Tábor