Jak se správně připravit na pracovní pohovor? Důležitý je nejen vzhled, ale i vystupování

Změna práce je v životě většiny lidí významným okamžikem, který ale začíná mnohem dříve. Často už pročítáním pracovních inzerátů a psaním životopisu. Pokud zaujme, následuje osobní pohovor a teprve až po jeho úspěšném absolvování nástup do nového zaměstnání. Na cestě k vysněné práci však číhá mnoho překážek, které dosažení cíle v podobě vysněné práce dokáží zhatit. Pojďme se na některé z nejčastějších chyb podívat podrobně.

„Životopis stále mnoho lidí podceňuje, ale to je špatně. Právě ten je tím prvním, co našeho nového potenciálního zaměstnavatele osloví. Není proto třeba dodávat, že neúplný a ledabylý životopis šance uchazeče pohřbí hned na úplném začátku. Aby se tak nestalo, stačí dodržovat pár jednoduchých pravidel. Uvést dosažené vzdělání je samozřejmost, stejně tak jako výpis předchozích zaměstnání. Mnozí v životopisu stále vynechávají posty nesouvisející s poptávanou pozicí, ale žadatel by měl uvést i je. Nepůsobí dobře, když má v pracovní historii nevysvětlené mezery. Stejně tak by mělo být samozřejmostí uvést u každé pozice hlavní náplň práce. I na to dost uchazečů zapomíná,“ říká zástupce ředitele personálního sektoru developerské společnosti Ekospol Dan Kazda a dodává, že uchazeč o práci by neměl opomenout vyzdvihnout i vlastní profesní úspěchy a dovednosti. „Měl by dbát i na detaily, jako je správná gramatika či překlepy. U ekonomických pozic nepůsobí dobře ani popletená čísla. Zásadní je vědět, co jsem do životopisu napsal. Setkáváme se s tím, že jsou lidé zaskočení, když se jich ptáme na nějakou věc ze životopisu, na kterou si ale nepamatují,“ dodává personalista Kazda. dodává personalista Kazda.

Zájemce o práci by měl respektovat požadavky, které na danou pozici zaměstnavatel klade. Pokud vyžaduje například vysokoškolské vzdělání, tak maturitní vysvědčení opravdu nestačí. Podobné je to s nedostatečnou praxí, pokud je součástí požadavků na budoucího zaměstnance. V drtivé většině případů bude takový zájemce neúspěšný, takže je to jen ztrátou času pro něj i personalisty.

Důležitá je také důkladná příprava před samotným pohovorem. „Samozřejmostí je najít si základní informace o firmě, nejlépe v obchodním rejstříku, kde nalezne výroční zprávy s hospodářskými výsledky. Přesvědčí se, zda a jak se firmě daří a zda není příliš předlužená. Podívat by se měl i na vývoj v posledních letech, jestli se například firmě nepřestalo dařit nebo masivně nepropouštěla. Další informace o společnosti může čerpat i z jiných otevřených zdrojů. Při pohovoru by pak měl vědět, kde vlastně je. Pro obě strany je trapné, když uchazeč začne mluvit o úplně jiné firmě v domnění, že se to týká té, kde se právě nachází. Dobře nepůsobí ani to, když uchazeč dorazí se zpožděním. Měl by si proto předem zjistit, jak se do společnosti dostat, zda a kde se tam dá parkovat a i tak vyrazit s dostatečným předstihem,“ radí Kazda z Ekospolu.

Pracovní pohovor je formální schůzkou, čemuž by mělo odpovídat oblečení. „Nic nezkazíte čistou vyžehlenou košilí a tmavými kalhotami. Roztrhané džíny či plážové kraťasy nechte tentokrát doma. Ani člověk ucházející se o manuální profese by neměl na pohovor dorazit v zašpiněných montérkách,“ upozorňuje personalista Kazda.

Osobní pohovor probíhá v každé firmě trochu jinak, neexistuje jednotný návod na to, jak při něm postupovat. To také znamená, že není ani manuál, jak přesně se na něj připravit. Nicméně některé věci se každopádně hodí. „Některé otázky personalistů jsou očekávané a logické. Prakticky vždycky bude chtít vědět, proč chce uchazeč změnit práci a příklady toho, co se mu v minulém zaměstnání podařilo či naopak nepovedlo. Určitě se zeptá i na průběh vzdělávání a u některých pozic lze očekávat i odborně laděné otázky. V případě pozic vyžadujících jazykovou vybavenost lze očekávat, že část pohovoru proběhne i v cizím jazyce. Důležité je nevymýšlet si a nelhat. V případě, že uchazeč odpověď na dotaz nezná, je lepší to přiznat nebo říct, že se s tímhle tématem ještě nesetkal. Odhalená lež se vždy obrátí proti uchazeči a dveře do společnosti mu spolehlivě uzavře,“ zdůrazňuje personalista Kazda, podle nějž je výraznou chybou i přehnané pomlouvání bývalého zaměstnavatele. Nespokojenost lze podle Kazdy vyjádřit klidně a bez pomluv.

Nejen slova, ale i neverbální vystupování personalisté pečlivě sledují. „Sebevědomý uchazeč dostatečně udržuje oční kontakt, má uvolněné ruce a neklepe nervózně nohou. Pokud má někdo trému, může si zkusit povědět pár vět o sobě předem před zrcadlem nebo poprosit své blízké, aby s ním zkusili přehrát celý pohovor,“ říká Kazda a radí, že body navíc dostane aktivita uchazeče. Například otázkami týkajícími se nabízené pozice či firmy obecně prokáže, že má o práci opravdu zájem.


Podívejte se na aktuální nabídku

volných pozic v EKOSPOLU nebo v ZOO Tábor