Ceny ve stavebnictví stále rostou

Investoři i drobní stavebníci už mnoho měsíců doplácejí na rostoucí ceny ve stavebnictví, které jim výrazně zvyšují náklady. A nic se na tom stále nemění, zdražování stále pokračuje. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) stavební práce v březnu meziročně vzrostly o 1,6 procenta, tedy stejně jako v únoru.
 

Naopak stavební materiál zlevnil o 1,8 procenta. Za celý loňský rok zdražily stavební práce meziročně o šest procent, ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví vzrostly o 3,8 procenta. Ještě o rok dříve v roce 2022 ceny ve stavebnictví rostly dokonce dvojciferným tempem (stavební práce o 12,4 procenta a materiál o 20,7 procenta, pozn. aut.).

Právě zdražování stavebních prací a materiálu výrazně přispěly k tomu, že se dostupnost vlastního bydlení výrazně zhoršila. Velký vliv měla eskalace konfliktu na Ukrajině, a to hned z několika důvodů. Několik měsíců po začátku ruské plnohodnotné invaze se zpřetrhaly dodavatelské řetězce a na trhu byl nedostatek stavebního materiálu, který dovážíme právě z Ukrajiny.

Více čtěte zde:

https://faei.cz/ceny-ve-stavebnictvi-stale-rostou/