Proč prodeje nových bytů meziročně poklesly? A co z toho plyne pro zájemce o nové bydlení?

Pražští developeři prodali v prvním čtvrtletí tohoto roku celkem 1617 nových bytů. V meziročním srovnání je toto číslo téměř o 14 % nižší.  O 133 bytů pak poklesl v absolutních číslech prodej oproti poslednímu čtvrtletí roku 2015. Ptáte se, čím je tento trend způsoben?

Podle analýz společnosti EKOSPOL, která trh monitoruje nejdéle ze všech developerů a to již 9 let, se jedná o důsledek řídnoucí nabídky developerů. Dostupných bytů je v Praze totiž znatelně méně než loni na podzim. Oproti údajům z loňského září, kdy čítala nabídka developerů 6400 bytů, se dostáváme na konci letošního března na číslo 5583.

Přes stále vysokou poptávku po novém bydlení se tu neblaze projevují výsledky „legislativního chaosu“, kdy kvůli neúměrným průtahům s povolováním nových rezidenčních projektů vázne doplňování nabídek developerů.

Z těchto nabídek je navíc podle statistik EKOSPOLu přes 70 bytů zkolaudovaných déle než dva roky. Mnoha bytů (tzv. ležáků) nabízených v cenících se pak developerské firmy nemohou zbavit dokonce déle než pět let. Takovým je nejlepší se vyhnout.

„Neseriózní firmy proto vymýšlí různé marketingové triky, jak takový byt zatraktivnit. Například ho na čas vyřadí z nabídky, aby ho později prezentovali jako zcela nový. Bohužel řídnoucí nabídka vhodných bytů může některé lidi přesvědčit sáhnout i po takovém, který by při dostatečné nabídce kupce hledal jen marně. To, že byt nebyl ležákem bezdůvodně, však nový majitel zjistí až později. Například hned při následující cyklické recesi, která podle mě přijde nejpozději do roku 2019. Tehdy se naplno projeví nevýhody ležáku – hlavně jeho vysoká cena neodpovídající horší kvalitě bytu či celého bytového projektu,“ varuje Evžen Korec, generální ředitel společnosti EKOSPOL.

Dalším výsledkem „řídnutí nabídky“ nových bytů za současně vysoké poptávky je samozřejmě růst cen. Objevují se i byty vyloženě předražené. Výběr vhodného bytu se tak stává obtížnějším a zájemci o nové bydlení proto musejí být stále obezřetnější.

Prodeje nových bytů v Praze

A které byty se prodávají nejvíce? Zjištěná data odpovídají šířce nabídky. V prvním čtvrtletí 2016 byl největší zájem o byty 2+kk. Na celkových prodejích se tato dispozice podílela 37 %. Velký zájem byl také o byty 3+kk, jejichž prodej činí 28 % všech uskutečněných prodejů. Nejmenší byty 1+kk pak zaujímají třetí pozici s 21 %. Pokud jde o výběr lokality, tak nejoblíbenější městskou částí je Praha 9. Ze všech bytů, které byly v prvním čtvrtletí tohoto roku prodány, jich tu najdeme 26 %. O druhou příčku se pak dělí Praha 5 a Praha 10.

O vývoji realitního trhu mluvil Evžen Korec v exkluzivním interview pro magazín Roklen24.