Jak správně inzerovat byt k pronájmu?

Byty a další nemovitosti jsou oblíbenou formou investice. A to nejen investicí do vlastního bydlení, ale také investicí do budoucnosti se snahou maximálně zhodnotit naspořené prostředky. Strategie je jasná: inkasovaný nájem vám postupně splácí pořizovací cenu bytu a po jejím zaplacení je už pak veškeré další získané nájemné čistým příjmem a ziskem. A kdyby přišly horší časy, byt můžete kdykoli prodat a rychle získat finanční prostředky, které potřebujete. Jak však takový byt efektivně pronajmout?

Jak vytvořit inzerát na pronájem bytu? Základním předpokladem každého úspěšného pronájmu je správně napsaný inzerát. Nejefektivnější je inzerovat na realitních portálech na internetu. Sdílejte také svůj inzerát na Facebooku – často totiž najdete zájemce třeba mezi přáteli vašich přátel. Na takového člověka vám pak může někdo, koho znáte, poskytnout přímé doporučení. Při tvorbě inzerátu ani v přiložených doprovodných fotkách nikdy nelžete. Vypíchněte výhody bytu i lokality, malé nedostatky či negativa klidně nezmiňujte, ale rozhodně nelžete. Fotky u inzerátu by měly být co nejaktuálnější a odrážet skutečný stav nemovitosti. Určitě by měly zobrazovat koupelnu, kuchyň, obytné pokoje a případně další příslušenství, které je pro zájemce atraktivní (balkon, parkovací stání, sklep, výhled apod.). Máte-li k dispozici půdorys nebo alespoň plánek s výměrami místností, určitě ho do inzerátu dejte také. Vaším cílem je nalákat zájemce, kteří budou již mít o bytě určitou konkrétní představu a na prohlídku se dostaví se správným očekáváním. Fotografie bytu v inzerátu a byt samotný před přehlídkou by měly být pokud možno stejné. A především bez osobních věcí. Snažte se prostor „odosobnit“, to znamená žádné ručníky na sušáku nebo kartáčky na zuby na umyvadle, nádobí na kuchyňské lince nebo boty v předsíni.

Jak stanovit cenu pronájmu? Aby přesně takových zájemců, kterým chceme náš byt pronajmout, bylo co nejvíce, je klíčové správné nastavení ceny. Udělejte si proto srovnání nabídky bytů v nejbližším okolí a porovnejte, za kolik se pronajímají stejně velké byty s podobným vybavením. Samozřejmě neexistují dva stejné byty, každý byt je svým způsobem specifický, takže vybírejte byty podobné. Rozhodujícím kritériem jsou výměra bytu, dispozice a jeho stáří nebo lépe řečeno, modernost vybavení bytu i domu. Nájemné vašeho bytu pak stanovte přibližně o 5-10 % nižší, než činí obvyklé nájemné za kvalitativně i dispozičně srovnatelný byt. Pokud má váš byty nějakou konkurenční výhodu navíc (například parkovací stání, sklep, větší balkon, modernější kuchyni nebo hezčí výhled), stanovte nájemné stejně vysoké nebo maximálně o 5-10 % vyšší, pokud má takových konkurenčních výhod více. Takovéto nastavení ceny vám zajistí, že stáhnete celou poptávku zájemců o pronájem dané dispozice v dané lokalitě.

Spoustu dalších rad a tipů týkajících se bytů a nemovitostí najdete v knihách Evžena Korce, které si nyní můžete zakoupit i v elektronické podobě ZDE. Neriskujte a vycházejte z publikací, které vznikly na základě více než 20 let zkušeností s obchodováním s nemovitostmi.

Pokud ještě nemáte vlastní byt k pronájmu, nebo chcete další, podívejte se na naši aktuální nabídku

Akutální nabídka nových bytů