Jak naplánovat úložné prostory? V bytech od EKOSPOLU to půjde snadno

Současný bytový design tíhne často k minimalismu, který místo spousty nábytku upřednostňuje spíše vzdušnost a volnost prostoru. Kam ale v takovém případě uloží běžná rodina všechny ty drobné i velké věci, oblečení, sezónní věci, sportovní vybavení a spoustu dalších nezbytností, které prostě každá domácnost potřebuje?

Pokud se právě teď rozhodujete o koupi nového bytu, je to ten nejsprávnější čas rozmyslet si, kolik úložného prostoru vlastně potřebujete, a už teď začít plánovat. EKOSPOL si zakládá na maximálně praktických a účelně řešených dispozicích svých bytů, které nabízí buď oddělené komory či šatny nebo dostatek prostoru pro vytvoření velkých uzavíratelných vestavěných skříní a dalších úložných prostor.

Raději méně designu a více praktičnosti

Prvním krokem při plánování úložných prostor v novém bytě by měl být malý „audit“ úložných prostor ve vaší současné domácnosti. Mezi ně je třeba počítat nejen šatní skříně a botníky, ale také všechny další úložné prostory, které potřebujete na uskladnění věcí od jízdních kol či lyží, až po ložní prádlo, ručníky a podobně.

Dost místa také často zabírají nejrůznější věci potřebné pro úklid, jako je vysavač, čistící a prací prostředky, žehlicí prkno, mop a další. Ty by navíc měly být lehce přístupné, takzvaně po ruce. Součet všech těchto položek následně ještě o něco navyšte – věcí v domácnosti i při nejlepší vůli vždy spíše přibývá, než ubývá.

Následně je potřeba zamyslet se nad rozvržením bytu, kam by bylo nejvhodnější jaké úložné prostory umístit. Pokud má váš vybraný byt komoru nebo šatnu (což se týká většinou spíše větších bytů), máte už do značné míry jasno. U EKOSPOLU však není problém v rámci klientských změn dispozic vybudovat šatnu či komoru i u menších bytů. Navíc k některým svým bytům nabízí EKOSPOL i praktické sklepy.

Vždy je však dobré zamyslet se nad tím, jak by se dal co nejefektivněji využít třeba prostor ve vstupní hale či chodbě, ložnici nebo větší koupelně. Nebojte se přitom třeba ani skříněk a skříní sahajících až do stropu – jsou skvělým úložištěm pro věci, které potřebujete jen občas a jinde by zbytečně překážely.

Ať se nepráší!

Spoustu práce do budoucna si ušetříte, pokud většina vašich úložných prostor bude uzavíratelná. Nejen, že budete mít „vždy uklizeno“, ale ušetříte si i spoustu práce s neustálým utíráním prachu.

Šatní, ale i další skříně, by měly být vždy řešeny tak, aby umožňovaly snadný přístup k věcem, které jsou potřeba nejčastěji. Naopak sezónní věci je třeba ukládat tak, aby po zbytek roku neustále nepřekážely. V současnosti také existuje mnoho chytrých úložných systémů, které vám umožní i menší prostory využít skutečně na maximum. Pohrát si s lze s hloubkou skříní, výškou polic, využitím různých závěsných systémů, výklopů a pojezdů či různé verze zásuvek a přihrádek, tak aby nevznikala zbytečná nevyužitelná místa a vše bylo co nejlépe přístupné.

Zejména u menších bytů, kde každá malá skříňka pomůže, je dobré zvážit možnosti úložných prostor například pod postelí či sedacím nábytkem. V malých bytech se také více, než kde jinde, vyplatí nechat si skříně a skříňky vyrobit na míru. Jedině tak dokážete využít skutečně každý centimetr prostoru a zajistíte, že úložné prostory budou stoprocentně odpovídat právě vašim potřebám.

Dobrý developer by vám měl být schopen doporučit prověřenou společnost, která pro vás vestavěné skříně či jiné úložné prostory v bytě na zakázku vyrobí. EKOSPOL tak například exkluzivně spolupracuje se společností Truhlářství Ouřadník, která klientům Ekospolu nabízí zvýhodněné ceny. Klienti tak ušetří nejen peníze, ale i spoustu času a starostí s výběrem firmy a zaměřováním budoucích skříní.

Úložné prostory na míru jsou totiž investicí, která se vám v budoucnu bohatě vyplatí.