Co určuje kvalitu bydlení? Lokalita, dispozice, ale také spolehlivý dodavatel

Kvalitní bydlení nespočívá pouze ve venkovním vzhledu celé nemovitosti a použitých materiálech. Závisí také na dispozicích bytu, jeho lokalitě, záručním servisu dodavatele či existenci rozlehlých teras a útulných předzahrádek.

Podstatnou roli v kvalitě bytu hraje jeho lokalita. A to nejen kvalitní dopravní obslužnost a dostupnost centra, ale také blízkost přírody, výhled či nízká hlučnost a prašnost v okolí. Je důležité si přitom uvědomit, že mnohdy je centru časově blíže byt, který to má na mapě mnohem dál. Optimální jsou tak byty, které se nacházejí nedaleko stanic metra, tramvají či příměstských vlakových linek, zároveň je však v oblasti dostatek zeleně poskytující klid a možnost relaxace.

Plusem bytu bývá vyšší podlaží a orientace na jih, jihovýchod či jihozápad. Pokoje orientované na sever bývají zpravidla hůře osluněny. Dobrá nemovitost disponuje také vhodně rozloženými společnými prostorami či existencí datových rozvodů ve všech místnostech. V bytech mimo přízemí by měl být k dispozici balkón nebo terasa. Naopak u přízemních bytů je velkou výhodou existence předzahrádky, kterou ocení nejenom majitelé psů a jiných domácích zvířat. Kvalitní bydlení by také mělo disponovat dostatečným počtem parkovacích stání, a to jak ve formě uzavřených podzemních garáží, tak povrchových parkovacích míst.

Dalším důležitým parametrem je kvalita materiálu v interiéru. Ta však nemusí být vždy úměrná jeho ceně. Podstatnou roli zde hrají spíše marže dodavatele, velikost série či design. Kvalitu do interiéru přinesou laminátové podlahy, plastová okna a dveře s fóliovým či laminátovým povrchem. K luxusu patří také kvalitní záruky. Dobří developeři nejenže záruky nabízejí, ale také je v drtivé většině případů uznávají. Vodítko kupujícímu mohou poskytnout již dokončené projekty daného developera. Může si tam jak prohlédnout kvalitu stavby, tak získat reference od obyvatel. Jednoduchým signálem kvality projektu je velký zájem kupujících, a tedy vysoké procento prodaných bytů před dokončením. Na pozoru by se lidé měli mít před byty, které jsou i po dokončení stavby nemovitosti dlouho neprodané. Taková skutečnost obvykle značí, že je s bytem něco v nepořádku.